Miten varautua sähkökatkoihin?

Nämä asiat jokaisen Suomessa asuvan pitää tehdä tänä syksynä

Energiakriisi vaikuttaa jokaisen suomalaisen elämään tänä syksynä. Millä keinoin voimme pyrkiä välttämään sähkökatkoja ja varautua niihin? Suomessa sähkön toimitusvarmuus on hyvä ja varsinkin kaupungeissa sähkökatkot voivat osua monen kohdalle ensimmäistä kertaa. Asumisen, kiinteistö- ja rakentamis- ja energia-alan järjestöt listasivat viisi asiaa, jotka jokaisen Suomessa asuvan kannattaa nyt tehdä ja tietää sähkökatkoista.

1. Säästämällä sähköä ehkäiset sähkökatkoja

Lyhyitä, parin tunnin mittaisia kiertäviä sähkökatkoja voidaan joutua tekemään Suomessa, jos sähkön kysyntä ylittää tarjonnan. Euroopan energiakriisin ja Venäjän toimien vuoksi Suomeen ei todennäköisesti pystytä tuomaan sähköä samaan tapaan kuin aiempina talvina. Jokainen Suomessa asuva voi helpottaa tilannetta säästämällä energiaa. Hyviä vinkkejä energiansäästöön löytyy valtakunnallisesta Astetta alemmas -kampanjasta, sekä sivuiltamme. Sähkökatkoja ehkäisee erityisesti sähkön käytön välttäminen huippuaikoina eli arkisin klo 8–10 ja 16–17 ja uudelleen 19–20. Siirtämällä sähkönkäyttöä näiden tuntien ulkopuolelle vähennetään sähkökatkojen riskiä. Kaikenlainen energiansäästö helpottaa Suomen tilannetta.

2. Hyvä tietää sähkökatkon aikana

Parin tunnin sähkökatkon aikana kerrostaloasunnon sähkölaitteet, valaistus ja lämmitys eivät toimi. Valot pimenevät, mutta asunto ei kuitenkaan kylmene merkittävästi tai ruoka ei pilaannu.

Sähkökatkon aikana asukkaiden tulee sammuttaa mahdollisesti päällä olleet sähkölaitteet, liedet, uunit ja esimerkiksi sauna, jotta niistä ei sähköjen palauduttua aiheudu palovaaraa.

Lämmitys- ja ilmastointilaitteet hiljenevät, mutta parissa tunnissa asunto ei ehdi jäähtyä merkittävästi. Jääkaappi ja pakastin sammuvat ja niiden avaamista kannattaa välttää, jotta elintarvikkeet eivät ala pilaantua. Varmuuden varalta lattialle voi levittää pyyhkeen mahdollisia sulamisvesiä varten. Pakastin ei parissa tunnissa sula, jos sen ovi on kiinni.

Vedentulo voi katketa sähkökatkon aikana, sillä vesilaitoksen vettä jakavat pumput toimivat sähköllä. Tällöin kotivaraksi varattu vesi tulee käyttöön. Katkon aikana ja sen jälkeen kannattaa laskea vettä varovasti, sillä katkon vuoksi veden lämpötila voi vaihdella ja voi olla esimerkiksi poikkeuksellisen kuumaa.

Asuinkerrostalojen sähköisissä lukitusjärjestelmissä sähkökatkot on huomioitu suunnittelussa. Esimerkiksi yleiset elektromekaaniset lukot eivät ole riippuvaisia verkkovirrasta. Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet toimivat varavoimalähteenä olevilla paristoilla.

Internetin ja kännyköiden toimivuudessa voi olla asunnoissa ongelmia sähkökatkon aikana, sillä kotien wlan-laitteet ja kerrostaloissa mahdollisesti olevat tukiasemat hiljenevät. Paristokäyttöinen radio on tällöin hyödyllinen uutisten seuraamiseen.

3. Seuraa uutisia: Jos sähkökatkot uhkaavat, älä mene hissiin

Myrskyjen aiheuttamat sähkökatkot tulevat usein yllättäen. Tulevalle talvelle ennakoiduista sähköpulatilanteista ja niiden riskistä pyritään tiedottamaan jonkin verran etukäteen. Aina ei ole mahdollista antaa tietoa etukäteen. Seuraamalla viranomaistiedotusta esimerkiksi YLE:n kautta saat tietoa näistä kiertävistä sähkökatkoista. Päivitä myös voimassa oleva matkapuhelinnumero sähkön jakeluverkkoyhtiöllesi: tällöin useilla verkkoyhtiöllä on mahdollisuus antaa tietoa myös tekstiviestitse sähkökatkosta.

Jos sähkökatkot ovat uutisten mukaan todennäköisiä, kannattaa asuinkerrostaloissa välttää hissien käyttöä. Näin et jää hissiin jumiin sähkökatkon ajaksi.

4. Hanki 72 tunnin kotivara

Pärjäisitkö kotonasi, jos sähköt, lämmitys ja vesi olisivat poikki kolmen vuorokauden ajan? Viranomaiset suosittelevat varautumaan 72 tunnin katkoksiin kaikkina aikoina. Pitkiä katkoksia sähkön tai veden jakelussa voi tulla eteen esimerkiksi myrskytuhojen vuoksi.

Kotivaraksi kerrostaloasuntoon tarvitaan siis vesitonkkia tai -pulloja, paristokäyttöisiä taskulamppuja, vara-akkuja esimerkiksi puhelimen lataamiseen sekä ruokaa, jota ei tarvitse kypsentää. Lisäksi lämpimät peitot tai esimerkiksi makuupussit auttavat pysymään lämpimänä pidemmässä lämmityskatkoksessa. Patterikäyttöistä radiota voi tarvita viranomaistiedotuksen seuraamiseen, sillä matkapuhelinverkko tai internet ei välttämättä ole pitkässä katkoksessa käytössä.

Hankkimalla kotivaran pärjää erinomaisesti myös sähköpulasta johtuvista lyhyissä sähkökatkoissa, koska ne kestävät pari tuntia kerrallaan.

5. Tärkein kansalaistaito on pysyä rauhallisena

Tärkein taito sähkökatkossa on pysyä rauhallisena. Kaupungeissa sähkökatkot ovat nykyisin harvinaisia ja lyhytkestoisia, joten tilanne on monille uusi ja voi aiheuttaa pelkoa ja epävarmuutta. Sähkökatkot eivät kuitenkaan ole vaarallisia, ja niistä selvitään varautumalla hyvin.

Viranomaiset ja sähkönjakelun ammattilaiset ovat harjoitelleet sähkökatkoja sekä sähköjen palauttamista ja hoitavat tilannetta ammattitaitoisesti. Asukkaiden tehtäväksi jää rauhassa odottaa sähköjen palautumista.

Jaettavat aineistot sähkökatkoihin varautumiseen

Olemme tehneet Kiinteistöliitto Uusimaan aloitteesta muistilistan asukkaille, jonka voi helposti ladata omalle koneelle ja tulostaa/kopioida jaettavaksi taloyhtiössä tai sähköisessä muodossa. Myös taloyhtiön ilmoitustaulu tms. on hyvä paikka jakaa vinkkejä sähkökatkoihin varautumiseen.

Varaudu sähkökatkoihin - muistilista asukkaalle (pdf)

Kiinteistönomistajan kannattaa varautua katkoihin

Kärjistyneen energiatilanteen takia tuleva talvi voi tuoda tullessaan sähkökatkoja. Fiksu kiinteistönpitäjä pohtii jo nyt, kuinka niihin on syytä varautua. Suurissa kiinteistöissä, kuten toimisto-, liike- ja palvelurakennuksissa sekä monikerroksisissa asuinkerrostaloissa sähkökatkoihin varautuminen on erittäin tärkeää erityisesti turvallisuuden takia. Kiinteistöjen palo- ja rikosturvallisuuden on toimittava, vaikka sähköt olisivat poikki. Sähkö- ja taloteknisiä järjestelmiä suunniteltaessa ja asennettaessa on huolehdittava, että valitut laitteet kestävät sähkökatkot. Joidenkin järjestelmien toiminta sähkökatkoissa on pakollista tarkastaa tietyin väliajoin. Ensi talven mahdollisiin tuleviin sähkökatkoihin varautumisessa on tärkeää varmistaa, että sekä pakolliset että täydentävät tarkastukset järjestelmien toiminnasta katkon aikana ja palautumisesta katkojen jälkeen on tehty.  

Sähkökatkoksen jälkeinen tehopiikki voi tuoda ongelmia 

Sähköjen palautuessa sähkökatkon jälkeen kaikki laitteet kytkeytyvät päälle samanaikaisesti. Tämä voi aiheuttaa tehopiikin, joka voi joissain harvinaisemmissa tilanteissa aiheuttaa ongelmia sähköjärjestelmässä. Kannattaa siis varmuuden vuoksi tarkastella myös käynnistystehoja ja mahdollisesti aikatauluttaa laitteiden käynnistämistä automaation avulla.  

Sähkökatkot voivat olla riski myös järjestelmien ja tietotekniikan tietoturvalle. Siispä pelkän fyysisen ja nähtävän palautumisen lisäksi myös järjestelmien hyvä tietotekninen toiminta on varmistettava katkon jälkeen. 

Vinkkejä sähkökatkoihin varautumiseen: 

  • Laadi erilaiset tilanteet huomioiva varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalle. Suunnitelmien yksityiskohtiin vaikuttavat muun muassa mahdollisen sähkökatkon viikonpäivä ja kellonaika sekä ulkolämpötila. Suunnitelma huomioi tilat, laitteet ja järjestelmät. ​
  • Suunnitelman tekemisessä auttaa, jos kohteessa on tehty sähköntarpeen kriittisyyden arviointi ja tunnistettu, mitä omassa toiminnassa tapahtuu, kun sähköt katkeavat.  
  • Tarkista, että kriittisissä järjestelmissä on sähkökatkoja varten keskeytymätön virransyöttö eli UPS-järjestelmä (Uninterruptible Power Supply), jonka avulla prosessit voidaan ajaa hallitusti alas.​  
  • Suunnitelmissa tärkeintä on huomioida työ- ja paloturvallisuus sekä erilaisten kriittisten järjestelmien sähkönsaannin turvaaminen varavoimalla. Hyödynnä suunnitelmissa erilaisia ohjeita, Pelastusopasta sekä alan ammattilaisia.​ 
  • Kovilla pakkasilla on syytä varmistaa, ettei mikään ehdi jäätymään.​ 
  • Hyvän suunnitelman avulla minimoit sähkökatkon taloudelliset menetykset ja estät laiterikot sekä järjestelmävauriot. ​ 
  • Kokonaan maakaapeloidussa kaupunkiympäristössä vaarallisten ylijännitteiden riski on pieni. Kaapeloidun kaupunkiympäristön kohteissa on hyvä kuitenkin suojata turva- ja tietoliikennejärjestelmät. Olemassa olevat kohteet, joissa ei ole ylijännitesuojausta ja riski ylijännitteille on olemassa, voidaan ja on suositeltava suojata jälkikäteen. Kiinteistön ylijännitesuojauksen voi toteuttaa pää- ja ryhmäkeskuksiin asennettavilla ylijännitesuojilla. Suojausta voi täydentää päätelaitekohtaisilla, esimerkiksi pistorasiaan asennettavilla suojilla. Ylijännitesuojauksen toiminnan kannalta on tärkeää, että kiinteistön maadoitukset ovat myös kunnossa.
  • Vastaavasti kuin toiminnan alasajoon, myös ylösajoon tarvitaan suunnitelmat. Tunnista jo etukäteen automaattisesti käynnistyvät toiminnot ja manuaalisia toimia edellyttävät toimenpiteet.​ 
  • Testaa sekä katkon aikainen toiminta että palautuminen katkon jälkeen katkaisemalla itse sähköt hallitusti toiminnallesi sopivana hetkenä. 
  • Varmista katkon jälkeen järjestelmien ja laitteiden turvallinen ja energiatehokas toiminta kohteessa. Tee sama tarkastus vielä esimerkiksi vuorokauden kuluttua. ​ 
  • Päivitä varautumissuunnitelma kokemusten pohjalta. 
  • Muista ohjeistaa ja muistuttaa tilojen käyttäjiä siitä, miten toimitaan sähkökatkon aikana: mm. hissien käyttö, tilojen käyttö ja lukitukset.  
  • Sopikaa kuka toimii eli esim. laputtaa tai sulkee hissit ja katkon jälkeen avaa ne
  • Sopikaa ketkä taloyhtiössä rekisteröityvät energiayhtiön verkkopalveluihin, joista voi saada ennakkotietoa katkoista
  • Muista jättää teknisten järjestelmien huolto- tai ylläpitotehtävät ammattilaisille.

Lähteet: Kiinteistöliitto, Talotekniikan viestintäfoorumi, SPEK, Turku Energia, Caruna

Lisätietoja ja hyödyllisiä linkkejä:

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.