Vuokrat nousussa

15.8.2021

Tilastokeskus julkaisi elokuun alussa tuoreimmat vuokratilastot kuluvan vuoden osalta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat viimeisen vuoden aikana Turussa 1,6 %. Nousu oli valtakunnan suurin. Noin puolet turkulaisista asuu vuokralla, joten trendi vaikuttaa isoon osaan ihmisistä.

Vuosina 2018–2020 Turkuun rakennettiin lähes 7000 kotia. Näistä kodeista suurin osa löytyy kerrostaloista. Kuluneen vuoden kesäkuun loppuun mennessä on valmistunut 500 kotia ja myönnetty lupa yli 1400 kodin rakentamiseen. Uusien asuntojen määrällä lienee tilastoihin jonkinlainen vaikutus, sillä lähtövuokra uudessa asunnossa on korkeampi kuin vanhassa ja mahdollisesti sijainniltaan heikommassa asunnossa. Mikähän olisi tilanne, jos asuntoja olisi valmistunut vähemmän?

Jotkut asiantuntija ovat olleet huolissaan siitä, että uudet asunnot ovat liian pieniä. On totta, että kerrostalohuoneistojen keskipinta-ala on laskenut viimeisten vuosien aikana. Toisaalta sinkkutalouksien määrä on myös noussut. En usko, että asuntomarkkinat tuottaisivat vuodesta toiseen sellaisia koteja, joissa ei haluta asua. Kodin valinta on usein kompromissi, jossa pitää sovittaa yhteen erilaiset tarpeet asunnon sijainnin, koon, kunnon ja oman maksukyvyn kanssa.

Unelmointia ei silti pidä jättää pois. Itse haaveilen kodista meren rannalla. En tiedä onko minulla koskaan mahdollisuutta sellaista hankkia. Eikä vaimoni unelmien koti ole välttämättä samalainen eli ensimmäinen kompromissi olisi edessä. Joku haluaa kotinsa keskelle metsää ja peltoa tai sitten kaupungin sykkeeseen. Joskus haaveet toteutuvat ja omalla käytöksellään voi eniten siihen vaikuttaa.

Juuso Kallio

Juuso Kallio

Kirjoittaja toimii Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtajana. Vapaa-aikanaan Juuso haaveilee purjehtimisesta ja yrittää pitää vaimonsa tyytyväisenä.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.