Pirteänä suihkuun!

4.8.2016

Uskokaa täi älkää, mutta suihkuun nukahtamiset ovat harmillisen yleisiä vahinkoja taloyhtiöissä. Erityisen ikäviä niistä tekee vahingon rahallinen määrä, sekä se että kyseisiä tapaturmia sattuu eniten nuorille vuokra-asukkaille.

Tapahtuipa kerran, että eräs kerrostaloasukas oli viettämässä iltaa ystäviensä luona. Pitkä ilta päättyi ravintolaretkien, grillin ja taksin kautta kotiin. Syystä tai toisesta johtuen ajatteli nuorukainen mennä illan päätteeksi suihkuun. Seuraavan kerran hän heräsi huoltomiehen ravisteluun ja säikähti. Yhdessä tunnissa suihkusta ehtii valua yli 700 litraa vettä ja jos lattiakaivo on tukossa, niin vesi valuu muualle ja aika nopeasti talon rakenteisiin.

Suihkuun nukahtamisen aiheuttama vesivahinko voi aiheuttaa 50.000 - 100.000 euron korjauskustannukset. Korvausta lähdetään hakemaan vahingon aiheuttajalta. Kaikki kotivakuutukset eivät korvaa vesivahinkoa, jos suihku- tai kylpyvesien pääsy lattiakaivoon on estetty. Kaikilla asukkailla ei valitettavasti ole kotivakuutusta. Kyseistä vahinkoa ei korvata myöskään kaikissa taloyhtiön kiinteistövakuutuksissa. Vahingon suuruus ajaa aiheuttajan helposti maksuvaikeuksiin. Jos maksukykyä ei ole, jää vahinko täysin syyttömien eli muiden osakkaiden maksettavaksi.

Vahingon jälkeen vahinkoilmoitusta täyttäessä pitää olla rehellinen. Alkoholin vaikutuksen alaisena oleminen ei välttämättä vaikuta korvauspäätökseen kieltävästi, mutta valehtelusta kiinni jääminen vaikuttaa. Yleinen juoma, joka muuten aiheuttaa suihkuun nukkumisia, on yksi siideri. Vältä tätä vaarallista juomaa ennen suihkua.

Kirjoitus julkaistu TS Koti lehdessä 19.6.2016

Juuso Kallio

Juuso Kallio

Kirjoittaja toimii Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtajana. Vapaa-aikanaan Juuso remontoi kotiaan ja yrittää pitää vaimonsa tyytyväisenä.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.