Jakamistalous haastaa yrityksen ja kuluttajan

18.3.2019

Jakamistaloudella tarkoitetaan ilmiötä, jossa yksityishenkilöt jakavat toisilleen hyödykkeitä ja palveluja. Keskeistä on erityisesti vajaakäytössä olevien resurssien tehokkaampi käyttö. Niinpä näitä alustoja on olemassa jo ainakin kodeille, veneille, varastoille, autoille ja erilaisille tavaroille. Vain mielikuvitus on rajana, sillä digitaaliset alustat taipuvat lähes mihin vain.

Airbnb tyyppinen majoitus herättää tunteita taloyhtiöissä ja syystä. Julkisessa keskustelussa painottuu voimakkaasti ammattimaista majoitustoimintaa harjoittavien näkökulma. Yksittäisen asukkaan ja kodin näkökulma on esillä vain vähän. Perustuslaillinen oikeus hallita omaisuutta haluamallaan tavalla näyttäytyy ammattilaisten etuna ainakin taloyhtiöissä.

Lainsäädäntömme kaipaa tarkennuksia. Tasapuolisuuden vuoksi ammattimaisten toimijoiden tulisi täyttää yhdenmukaiset velvoitteet. Tämä tarkoittaisi käytännössä esimerkiksi matkustajailmoitusta, sekä muita viranomaisilmoituksia myös alustatalouden harjoittajille. Ammattimainen majoitustoiminta ei minusta kuulu asuinhuoneistoihin.

Mikä sitten on ammattimaista toimintaa? Tämä on hankalampi kysymys. Määritteleekö ammattimaisuutta voiton tavoittelu, vuosittaisten yöpymisten määrä vai liikevaihto? Asunnon omistajan edun mukaista on, että hänellä on halutessaan mahdollisuus satunnaisesti luovuttaa sen hallinta haluamalleen taholle.

Muutama tuttavapariskunta vuokraa kotiaan omien kesälomiensa tai viikonloppulomiensa aikana. Minulle koti on tärkeä paikka, enkä sitä vieraiden hallintaan luovuttaisi. Ainoaa autoanikaan en vieraalle vielä vuokraisi. Porakoneen tai polkupyörän voisin jo helpommin tuntemattomallekin vuokrata. Ehkä asenteet muuttuvat.

Juuso Kallio

Juuso Kallio

Kirjoittaja toimii Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtajana. Vapaa-aikanaan Juuso remontoi kotiaan ja yrittää pitää vaimonsa tyytyväisenä.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.