Yllättikö talvi vesiputket?

1.3.2024

Tammikuussa Turun Sanomat kertoi useammasta alueella tapahtuneesta runkovesiputken rikkoutumisesta. Pitkä pakkasjakso oli ilmeisesti laittanut vanhat putket koville. Vesi virtasi kaduille ja jäätyi. Usea asuinalueen taloyhtiö oli hetken aikaa ilman vettä. Turun Vesihuolto onnistui korjaamaan vuodot nopeasti. Vastaavia tapauksia uutisoitiin muuallakin Suomessa.

Kiinteistöjen omat vahingot ovat lisäksi oma lukunsa. Putkien tai tilojen joissa putket kulkevat tulee olla pakkaselta suojattuja. Joskus aktiivisen isännöitsijän toiminta voi ehkäistä vahingon. Erään rivitaloyhtiön isännöitsijä jakoi kokemuksensa vuoden alussa LinkedInissä. Hän oli saanut aamuneljältä puhelun pelastuslaitokselta. Taloyhtiön asuinrakennuksen sokkelista valui vesivana autotielle. Pääsululle piti päästä pian, koska putki oli hajonnut. Isännöitsijä oli tehnyt jo yöllä aktiivista viestintää asukkaille ja osakkaille. Aamulla putki oli ehditty korjata ja suuremmilta vahingoilta vältyttiin, koska vesi valui vain maakellariin.

Kysyimme alueen suurilta vesilaitoksilta heidän näkemyksiään oman alueensa vesi-infran tilasta, tulevista korjaustarpeista ja kustannusnäkymistä. Kolmen suuren vastauksien perusteella investointitarpeita ja siten mahdollisia maksujen korotuspaineita on näkyvissä, mutta tilanne on toimijoiden tiedossa. Suosittelen tutustumaan lehdestä aiheeseen tarkemmin.

ROTI 2023 -raportti totesi vesihuollosta vastaavien organisaatioiden olevan liian pieniä, jotta ne voivat kustannustehokkaasti vastata tuleviin investointitarpeisiin. Salossa tehtiin kuntaliitosten yhteydessä merkittävä fuusio myös vesilaitosten osalta. Turun seudulla veden hankintaa tehdään yhteistyössä, mutta kuntien vesihuolto on yleensä omana yhtiönä tai liikelaitoksena. Yhdistymiset voisivat olla asiakkaiden etujen mukaisia, mutta eivät toteudu helpolla. Miten yhdenmukaistetaan mahdolliset korjaustarpeet? Toisessa kunnassa korjauksia on voitu tehdä suunnitelmallisesti ja toisessa taas korjauksia on saatettu siirtää.

Veden hankintaa tekevän Turun Seudun Veden osakaskunnat riitelivät aikanaan pitkään kuntien välisestä kustannusten jakamisesta aina välimiesoikeutta myöten. Selkä seinää vasten näytti sopu syntyvän, koska varavesilaitos pitäisi rakentaa. Tekeillä on nyt Turun Seudun Veden yhtiöjärjestyksen muutos, maksuton osakeanti ja osakassopimuksen täydennyssopimus. Neuvotteluissa on päädytty ratkaisuun, jossa osakkeenomistajat vastaavat investointikustannuksista suhteessa yhtiön tuottaman veden käyttöön. Kuntalaiset saavat seurata löytyykö asiassa riittävä yksimielisyys. Kaarinassa asiasta jo äänestettiin, mutta yhteistyöehdotus piti.

Eräs kiinteistöalan konkari totesi kerran, että ainoa asia jossa taloyhtiöt pystyvät yhteistyöhön on yhteisen raja-aidan rakentaminen. Ei yhteistyö kunnilla erityisen paljon paremmin näytä sujuvan, mutta sitä tarvitaan. Onnistuminen vaatii molemminpuolista luottamusta. Luottamuksen suojaksi tarvitaan erilaisia sopimuksia. Tämä on hyvä muistaa myös taloyhtiöiden yhteisiä hankkeita suunnitellessa tai toteuttaessa.

 Juuso Kallio

Juuso Kallio

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.