Taloyhtiöt toivovat kunnilta skarppausta talvikunnossapitoon

Taloyhtiöt toivovat kunnilta skarppausta talvikunnossapitoon

Julkaistu: 03.12.2021

Kiinteistönomistajat Varsinais-Suomessa toivovat kunnilta ripeyttä katujen auraukseen, sekä pakkautuneiden lumien ja lumikasojen poistoon. Katujen kunnossapito toi Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen huhtikuussa 2021 tekemän kyselyn perusteella haasteita niin kunnille, kuin kiinteistönomistajille. Erityisesti Turussa oltiin tyytymättömiä aikatauluun, jolla sohjo sään pakastuessa sekä pakkautunut lumi poistettiin. Tyytyväisimpiä kuntien talvikunnossapitoon oltiin Salossa ja Naantalissa.

Talven myötä lunta satanee jossain vaiheessa ja on hyvä muistuttaa myös talvikunnossapidon vastuista. Kaupunkitilasta pidetään huolta usean toimijan yhteistyönä. Kaupungilla on oma vastuunsa ja kiinteistöjen omistajilla omansa.

Kunta on velvollinen auraamaan ajoradat, pyörätiet ja rakenteellisesti toisistaan erottamattomat jalankulku- ja pyörätiet. Lisäksi velvollisuuksiin kuuluu talvella hiekoitus ja keväällä hiekoitushiekan poisto. Kiinteistönomistajan ja -haltijan velvollisuutena on poistaa lumi ja jää tontin kohdalla olevalta jalkakäytävältä, sekä pitää tonttiliittymä puhtaana.

”Kiinteistönomistaja vastaa jalkakäytävän liukkaiden torjunnasta ja hiekoitushiekan poistosta keväällä, sekä kuljettaa tarvittaessa jalkakäytävälle tai sen viereen kertyneet lumivallit pois. Lisäksi jalkakäytävän viereisen katuojan, sadevesikourun, ojarumpujen sekä hulevesikaivojen kansiritilöiden pitäminen lumettomana ja jäättömänä. On kuitenkin poikkeuksia, sillä esimerkiksi Turussa joillain asuinalueilla on katsottu tehokkaammaksi, että kaupunki hoitaa urakoitsijansa kautta kokonaisvaltaisesti talvikunnossapidon”, muistuttaa Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio.

Ripeämpää reagointia

Kevään kyselyn perusteella Turussa nähtiin selvästi eniten kehittämisen kohteita. ”Lumisempi talvi näkyi vastauksissa. Erityisesti Turussa toivottiin ripeämpää toimintaa aurauksen ja lumien poiston osalta. Lumikasat häiritsivät usein näkyvyyttä ja aiheuttivat vastaajien mukaan myös vaaratilanteita,” kertoo Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio.

Tyytyväisimpiä aikatauluun katujen lumien aurauksen ja puhtaana pitämisen osalta oltiin Naantalissa, Salossa ja Loimaalla. Päällystettyjen teiden, sekä liikennemerkkien ja opasteiden kuntoon oltiin pääsääntöisesti melko tyytyväisiä Loimaata lukuun ottamatta.

Kyselyssä selvitettiin myös tyytyväisyyttä taloyhtiön omaan talvikunnossapitoon. Tyytyväisimpiä taloyhtiön vastuulla olevaan talvikunnossapitoon oltiin Salossa. Kyselystä käy ilmi, että aina ei ole selvää, milloin jalkakäytävä on kunnan ja milloin se taloyhtiön kunnossapitovastuulla, koska joillakin alueilla kunta on ottanut vastuulleen myös näitä alueita.

Kyselyyn vastasi yhteensä 179 henkilöä, joista 156 taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaa tai hallituksen jäsentä. Kyselyn tulokset tästä.

Lisätietoja: Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ry, toiminnanjohtaja Juuso Kallio juuso.kallio@kiinteistoliitto.fi 02 277 5150

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.