Kuntien hillittävä kiinteistökustannusten nousua

8.11.2020

Korona vaikuttaa pikkuhiljaa kaikkeen, myös asumiseen. Kevään ensimmäisen tautiaallon vaikutukset olivat jopa yllättävän maltillisia taloyhtiöihin, mutta syyskuussa alkanut koronatartuntojen määrän nopea kasvu ei ennakoi hyvää taloyhtiöille, eikä niiden omistajille eikä asukkaille. Taloudelliset vaikutukset iskevät niin omistus- kuin vuokra-asujiin. Osan tästä iskusta puskuroi kansalaisille sosiaaliturva mukaan lukien asumistukijärjestelmä.

Suomalaisissa kaupungeissa kiinteistöverot sekä lämmitys-, vesi-, sähkö- ja jätehuollon kustannukset ovat keskimäärin hieman runsaat puolet keskimääräisen kerrostaloyhtiön hoitokuluista. Hoitokulujen nousuvauhti oli päättyneellä vuosikymmenellä nopeaa. Onneksi kuitenkin vuosikymmenen loppuvuosina meno keskimäärin rauhoittui Turun seudullakin.

Korona-kriisi heittää kuitenkin ikävän varjonsa valtion ja kuntien talouteen. Taloyhtiöiden kulukehityksen päällä on tummia pilviä. Tilastoista nähdään, että asumismenojen suhde kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin on kohoamassa kohti 30 prosentin rajapyykkiä. Nyt kriisin takia asumismenojen suhde voi nousta voimakkaasti, ellei kustannusten nousua pystytä hillitsemään ja taloyhtiöiden talouteen löydetä joustoa.

Yleinen kuluttajahintojen nousuvauhti on ollut erittäin maltillinen keväästä alkaen. Kuntien tulee tehdä oma osuutensa hintojen ja kustannusten hillinnässä. Kuntien onkin pidättäydyttävä ensi vuodelta taloyhtiöiden kulujen nostoilta, mikä tarkoittaa pidättäytymistä kiinteistöveron korotusaikeilta ja muiden asumista koskevien tariffien (lämmitys, vesi, jäte, sähkö) korotuksilta. Myös korona-ajan yllätyksien varalla kaikenpuolinen joustavuus olisi suotavaa.

Juuso Kallio

Juuso Kallio

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ry:n toiminnanjohtaja

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.