Maanmittauslaitos: Varsinais-Suomen taloyhtiöistä vasta harva siirtänyt osakeluettelonsa sähköiseen rekisteriin

Maanmittauslaitos: Varsinais-Suomen taloyhtiöistä vasta harva siirtänyt osakeluettelonsa sähköiseen rekisteriin

Julkaistu: 19.05.2021

Asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään on pakollista ja koskee kaiken kokoisia taloyhtiöitä. Osakeluettelon siirron jälkeen osakkaat voivat hakea omistuksensa rekisteröintiä ja pääsevät eroon paperisista osakekirjoista, mikä helpottaa esimerkiksi asuntokauppaa.

Varsinais-Suomessa sijaitsevista asunto-osakeyhtiöistä vasta hyvin pieni osa on siirtänyt osakeluettelonsa. Maakunnassa on yhteensä 7200 asunto-osakeyhtiötä, joista vasta noin 120 eli alle kaksi prosenttia on hoitanut asian. Turussa sijaitsevista taloyhtiöistä runsaat 30 on tehnyt siirron.

– Ilman ammatti-isännöintiä toimivien pienten taloyhtiöiden tulee hoitaa itse oman osakeluettelonsa siirto Maanmittauslaitoksen ylläpitämään sähköiseen järjestelmään. Käytännössä siirron tekee tällöin taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai asukasisännöitsijä verkossa toimivassa siirtopalvelussa, kertoo Maanmittauslaitoksen vs. kirjaamispäällikkö Saija Korhonen.

Isännöintiyritykset hoitavat siirron asiakastaloyhtiöiden osalta sitten, kun tietojärjestelmien rajapinnat toimivat. Siirto on maksuton vuoden 2023 loppuun saakka ja se kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Osakeluettelot ensin ajan tasalle

Taloyhtiön hallituksen pitää tehdä päätös osakeluettelon siirtämisestä Maanmittauslaitokselle. Osakeluettelon on oltava taloyhtiön voimassa olevan yhtiöjärjestyksen mukainen. Virheelliset ja puutteelliset tiedot tulee selvittää ja korjata, ja tarvittaessa on tehtävä yhtiöjärjestyksen muutos ja vietävä se kaupparekisteriin.

– Kiinteistöliitto neuvoo taloyhtiöitä yhtiöjärjestysten muutoksia koskevissa asioissa, sanoo Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio. Lisäksi kaupparekisterissä tulee olla ajantasaiset tiedot taloyhtiön hallituksen puheenjohtajasta ja mahdollisesta isännöitsijästä.

Siirron jälkeen taloyhtiön velvoite ylläpitää osakeluetteloa ja selvittää omistajavaihdostilanteita päättyy. Taloyhtiö saa jatkossa tiedot huoneistotietojärjestelmästä. Kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään, se ilmoittaa asiasta osakkaille. Vasta tämän jälkeen taloyhtiön osakkaat voivat hakea Maanmittauslaitokselta omistuksensa rekisteröintiä sähköiseen järjestelmään. Samassa yhteydessä Maanmittauslaitos mitätöi paperisen osakekirjan.

Lisätietoa osakeluetteloiden siirrosta ja huoneistotietojärjestelmästä löytyy osoitteesta www.osakehuoneistorekisteri.fi. Myös Maanmittauslaitoksen puhelinpalvelu neuvoo asiassa.

Maanmittauslaitoksen ruotsinkielinen osakeluetteloiden siirtopalvelu avautuu syksyllä 2021. Sitä ennen siirron voi tehdä ruotsiksi Maanmittauslaitokselta saatavalla lomakkeella.

Osakeluettelon siirtäneiden taloyhtiöiden määrä/asunto-osakeyhtiöt yhteensä Varsinais-Suomessa (kunnat, joissa siirtoja tehty vähintään yhdessä taloyhtiössä):

Aura 2/62
Kaarina 11/584
Koski Tl 6/30
Kemiönsaari 3/99
Laitila 1/101
Lieto 3/236
Loimaa 3/272
Parainen 1/163
Naantali 3/358
Pyhäranta 1/13
Pöytyä 19/113
Raisio 5/415
Rusko 4/61
Salo 19/1245
Turku 32/2489
Uusikaupunki 2/284

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.