10 kysymystä parvekegrillauksesta
Julkaistu: 28.05.2018
Kesän tullen moni kaivaa grillin varastosta ja valmistaa kevään ensimmäiset grilliherkut. Jos grillauspaikaksi valikoituu parveke, ruuanlaitto saattaa herättää naapureissa ristiriitaisia tunteita. Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi keräsi yhdessä TS Koti lehden kanssa vinkkilistan taloyhtiöille.
- Kieltääkö joku laki grillaamisen parvekkeella?
Parvekkeella grillaamista ei ole erikseen kielletty laissa. Parvekkeilla on kuitenkin usein palavaa materiaalia kuten puupaneelauksia, puuritilöitä ja kalusteita. Parvekkeen muoto tai lasitus saattaa aiheuttaa sen, ettei parvekkeella ole tarvittavaa ilmanvaihtoa grillaukseen. Tämän vuoksi taloyhtiön grillauskielto voi joskus olla perusteltu. - Voiko taloyhtiökokous päättää lisätä järjestyssääntöihin pykälän grillaamisesta?
Taloyhtiön hallitus voi päättää järjestyssäännöistä, joissa parvekkeella grillaaminen kielletään. Järjestyssäännöt on hyvä käsitellä ja hyväksyä yhtiökokouksessa. - Jos taloyhtiössä on hyväksytty järjestyssäännöt, joissa grillaaminen parvekkeella kielletään, onko tätä sääntöä noudatettava?
Yhtiökokouksessa hyväksytyt järjestyssäännöt ovat myös yhteinen sopimus talon tavoista ja niitä tulee noudattaa, kunhan määräykset ovat kohtuullisia. - Kuka ja miten valvoo ko. järjestyssääntöä, jos sellainen on sovittu?
Asukkaat voivat tehdä hallitukselle huomautuksia järjestyssääntöjen rikkomuksista. Hallitus päättää mihin toimenpiteisiin huomautukset johtavat. - Miten ko. järjestyssäännön rikkomisesta rangaistaan?
Jos järjestyssääntöjen rikkominen on toistuvaa ja rikkeellä on "vähäistä suurempi" merkitys, niin huoneisto voidaan yhtiökokouksen päätöksellä ottaa yhtiön hallintaan. Käytännössä hallintaanotto on niin järeä toimenpide, ettei siihen voida pelkän grillaamisen vuoksi ryhtyä. - Mikä neuvoja yhtiölle, joka harkitsee parvekegrillauksen rajoituksia?
Täyskiellolla ei usein saada parasta lopputulosta aikaiseksi, joten asiaan liittyvä ohjeistus taloyhtiössä on tärkeää. - Kuinka yleisiä grillaamiseen liittyvät riidat ovat?
Erimielisyydet ovat yleisiä, koska toisia grillaamiseen liittyvät savu- ja hajuhaitat häiritsevät enemmän kuin toisia. Meidän tiedossa ei ole asiaan liittyvää käräjöintiä. - Miten paloturvallisuus taataan, jos parvekegrillaus sallitaan?
- Varsinais-Suomen Pelastuslaitos ei suosittele kertakäyttögrillin, pallogrillin tai kaasugrillin käyttöä parvekkeella
- Suositaan sähkögrilliä
- Sijoita grilli palamattomalle alustalle ja suojaisaan paikkaan
- Varmista, ettei grillin yläpuolella tai ympärillä ole mitään syttyvää.
- Pidä lapset loitolla grillistä.
- Katso, että sammutusvälineet ovat saatavilla grillin läheisyydessä.
- Käytä suojakäsineitä grillatessa, sillä grillattavasta valuva rasva voi leimahtaessaan nostattaa vaarallisen korkeita liekkejä.
- Muista, ettei rasvaa saa sammuttaa vedellä vaan tukahduttamalla esimerkiksi sammutuspeitteellä. - Onko tiedossa, että parvekegrillaus olisi aiheuttanut tulipaloja?
Viime kesänä grilli sytytti tulipalon kerrostalon parvekkeella Ähtärissä, mutta vakavammilta vahingoilta vältyttiin. - Jos jotain sattuu, kuka on vastuussa? Joutuuko grillausonnettomuudesta vahingonkorvausvastuuseen, jos koko kerrostalo palaa?
Lähtökohtaisesti huolimattomasti toiminut henkilö voi joutua vahingonkorvausvastuuseen aiheuttamastaan vahingosta. Eli teoriassa voisi joutua.