Yhteisöllisyydestä apua ikääntymisen tuomiin haasteisiin taloyhtiöissä
Julkaistu: 03.09.2024
Yhteisöllisyydestä on apua asukkaiden ikääntymisen ja heikentyneen toimintakyvyn tuomissa haasteissa taloyhtiöissä. Kiinteistöliiton jäsenyhdistysten sekä ympäristöministeriön Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hanke teki taloyhtiöille kyselyn, jonka vastaajista noin 60 prosenttia kertoi, että heidän taloyhtiössään huolehditaan naapureista ja tarjotaan naapuriapua. Vastaajien mielestä taloyhtiöissä on tarvetta yhteisölliselle toiminnalle ja sitä edistävälle vastuuhenkilölle.
Kyselyn tulosten perusteella yli puolet taloyhtiöistä on kohdannut asukkaiden ikääntymiseen liittyviä haasteita. Suomen väestöstä lähes joka kymmenes on vähintään 75-vuotias, ja heistä yli 90 prosenttia asuu omissa kodeissaan, pääosin tavallisissa taloyhtiöissä.
”Kyselyn vastaajista noin kolmasosa kertoi, että heidän taloyhtiössään on yhteisöllistä toimintaa, kuten erilaisia tapahtumia ja juhlia. Tällaiset tilaisuudet ovat erityisen arvokkaita ikääntyneille, joiden elämänpiiri saattaa olla kutistunut esimerkiksi liikkumiseen liittyvien rajoitteiden takia. Kun naapurit tulevat yhteisissä tilaisuuksissa tutuiksi, myös kynnys avun pyytämiseen madaltuu”, sanoo Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hankkeen hanketyöntekijä Maura Tiuraniemi.
Ikääntyneiden taloyhtiöissä eniten yhteisöllistä toimintaa
Kyselyn tulosten perusteella yhteisöllinen toiminta taloyhtiöissä on sitä organisoidumpaa, mitä enemmän yhtiössä asuu ikääntyviä. Näissä taloyhtiöissä yhteisöllistä toimintaa suunnittelee ja toteuttaa usein nimetty vastuuhenkilö. Jos ikääntyneitä asukkaita on vain vähän, yhteisöllisyys perustuu usein vapaamuotoisempaan naapureista huolehtimiseen ja auttamiseen.
Uudehkot ja isoimmat taloyhtiöt toteuttavat yhteisöllisyyttä muita järjestäytyneemmin. Kyselyn perusteella taloyhtiöissä toivotaan tietoa yhteisöllisyyden toteuttamisen tavoista. Samoin taloyhtiöissä kaivataan tietoa ikääntyneiden ja muistioireisten tukemiseen sopivista keinoista.
Yhteisen toiminnan mahdollistavia yhteisiä tiloja oli harvemmassa kuin joka kolmannessa vastaajataloyhtiöistä. Vanhoissa taloyhtiöissä niitä on muita enemmän, mutta niihin ei aina ole esteetöntä kulkua.
”Yhteistä toimintaa on mahdollista toteuttaa taloyhtiössä joko oma-aloitteisesti tai erilaisten järjestötoimijoiden avulla. Hankkeen taloyhtiöpiloteissa kokeillaan niistä molempia. Muutamassa pilottikokeilussa taloyhtiön esteellisiä tai vajaakäytössä olevia tiloja muutetaan esteettömiksi kerhotiloiksi, minkä jälkeen niissä aletaan järjestää asukkaiden toivomaa toimintaa”, Maura Tiuraniemi kertoo.
Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hanke toteutti keväällä 2024 Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöille verkkokyselyn, johon tuli noin 3000 vastausta eri puolilta Suomea.
Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -kyselyn tulokset
Lisätiedot medialle:
Hanketyöntekijä, sosionomi Maura Tiuraniemi
Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hanke
puh. 02 7249203