Yhtiökokous: etäosallistumisen kiemuroita
30.8.2024
Korona-aika toi mukanaan helpotuksia etäkokouksiin, mutta uudistuneet pykälät tulevat vielä joissakin tilanteissa yllätyksenä ja herättävät hämmennystä. Tällaiseksi on muutamia kertoja noussut asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 7 §:n 2 momentti, jonka mukaisesti sellaisessa yhtiössä, jossa osakehuoneistoja on vähintään 30, osakkeenomistaja voi osallistua yhtiökokoukseen vain tietoliikenneyhteyden tai teknisen apuvälineen avulla eli käytännössä etänä, jos hän on ilmoittanut siitä sitovasti yhtiölle. Eli, jos osakkeenomistaja ilmoittaa osallistuvansa etänä, hän ei voi enää ilmoittautumisajan päätyttyä päättääkin osallistua kokoukseen fyysisesti. Ajatuksena tässä on ollut, että isossa yhtiössä osataan näin tehdä oikeanlaiset tila- ja muut kokousjärjestelyt, kun etäosallistujien määrä tiedetään ennalta.
Tiukimmillaan yhtiön ei siis tarvitse edes päästää osakkeenomistajaa kokouspaikalle, jos hän on ilmoittanut osallistuvansa etäyhteydellä. Tällöin osakkeenomistajan ei myöskään ole mahdollista lähettää valtuutettua paikan päälle. Edellytyksenä on, että yhtiökokouskutsussa on mainittu siitä, että ilmoittautuminen etäosallistumiseen on sitova. Edellytyksenä on lisäksi se, että osakkeenomistaja voi etäosallistujana käyttää täysimääräisesti oikeuksiaan. Tällöin myös kutsusta tulee käydä selkeästi ilmi se, miten oikeuksia käytetään etäyhteyksien päästä.
Ennen ilmoittautumisajan päättymistä osallistumistavan vaihtaminen on kuitenkin mahdollista. Mikään ei myöskään estä yhtiötä antamasta lupaa vaihtaa osallistumistapaa vielä ilmoittautumisajan jälkeen tai osakasta tulemaan paikalle etäosallistumisen sijaan, mutta tällöin yhtiön tulee kohdella kaikkia yhdenvertaisesti. Vaihtamisen tulee siten olla sallittua muillekin samassa asemassa oleville. Yhtiöllä ei siis kuitenkaan ole velvollisuutta lähteä tekemään erityisjärjestelyitä osallistumistavan vaihtamiseksi.