Voiko taloyhtiö mennä konkurssiin?
5.2.2023
Konkurssissa velallisen koko omaisuus käytetään yhdellä kertaa velkojen maksuksi suhteellisesti kunkin velan suuruuden mukaan. Taloyhtiössä konkurssiin saatetaan päätyä tilanteessa, jossa yhtiövastikkeita maksavan vähemmistön usko taloyhtiön tulevaisuuteen päättyy. Asunto-osakkeen omistaja menettää hallintaoikeuden kotiinsa ja omistuksen arvo lakkaa.
Taloyhtiön konkurssit ovat toistaiseksi melko harvinaisia yksittäistapauksia. Tapausten taustalta löytyy yhdistäviä seikkoja. Taloyhtiön taloudessa on eletty ilman puskureita ja remontteja on lykätty. Tekniset korjaustarpeet ovat kasvaneet niin suuriksi, ettei tarpeellisiin korjauksiin ole enää saanut rahoitusta. Kaupunkikeskustojen ulkopuolella olevat liiketilat ovat myös muodostaneet riskin. Liiketila voi olla riski keskustassakin, jos sillä on korkea vastikekerroin ja isoja korjauksia on edessä.
Silmien sulkeminen korjaustarpeilta ei johda koskaan hyvään lopputulokseen. Huollon ja ylläpidon laiminlyönnit lisäävät korjaustarvetta ja pahimmassa tapauksessa sulkevat pois korjausmenetelmiä kasvattaen kustannuksia. Rakennuksen säälle alttiiden osien, kuten vesikaton, julkisivujen, parvekkeiden ja ikkunoiden käyttöikää voi pidentää verrattain edullisillakin huoltotoimilla. Paraskaan huolto ja ylläpito eivät siirrä korjaustarvetta loputtomiin. Sen vuoksi korjauksia on tärkeää suunnitella pitkällä tähtäimellä etukäteen, mieluummin kymmenen kuin viiden vuoden päähän. Näin toimimalla korjauksiin on mahdollista varautua myös taloudellisesti etukäteen, eivätkä korjaustarpeet vyöry päälle hallitsemattomasti kaikki kerralla.
Taloyhtiön korjausrahoituksen saaminen pankista ei ole itsestäänselvyys. Korjausten suunnittelu ja ennakkovarautuminen auttavat taloyhtiötä rahoituskelpoisena pysymisessä. Muuttoliikkeen tuomat realiteetit tarkoittavat, että ihan jokaista taloyhtiötä ei kannata korjata. Yhteisesti omistetun asuinrakennuksen hallittuun alasajoon ei ole kunnon askelmerkkejä. Niitäkin tarvitaan vielä.