Vaikea korjaushanke
13.9.2020
Vaaniiko taloyhtiötäsi remonttipommi? Onko taloyhtiössäsi korjausvelkaa? Tällaisiin otsikoihin törmää säännöllisesti ainakin iltapäivälehtien sivuilla. Käytetty kieli on raflaavaa, mutta joskus osakkaiden herättely on ihan hyvä asia. Ainakin silloin herättely on hyödyllistä, jos yhteisen omaisuuden huolehtimisesta on viis veisattu.
Rakennukset ja niiden osat eivät ole ikuisia, vaan ne vaativat kunnossapitoa ja huoltoa. Korjaaminen maksaa. Mitä isompi korjaushanke, sitä isompi hintalappu. 80 neliön huoneiston putkiremontin hintalappu voi olla 40.000 euroa. Jos hanke rahoitetaan yhtiölainalla, niin se tarkoittaisi tälle osakkaalle noin 150-225 euroa kuukaudessa lisää maksettavaa. Esimerkkiosakkaan maksurasite hoitovastikkeen kera kohoaa helposti 500 euron kieppeille. Osakkaan oma taloudellinen tilanne vaikuttaa väistämättä myös näihin päätöksiin.
Remonttipäätökset herättävät nukkuvatkin osakkaat. Tunnelma yhtiökokouksessa voi olla sähköinen. Kiinteistönvälittäjät kertovat, että putkiremontin ilmestyessä taloyhtiön kunnossapitotarveselvitykseen, laskee osakkeiden arvo hitusen. Yleensä arvo nousee, kun remontti on valmis. Tilanne on hiukan hullunkurinen, sillä korjaustarve vanhassa rakennuksessa oli ennen sitäkin hetkeä, kun taloyhtiön hallitus tarpeesta päätti.
Taloyhtiöissä pitäisi osata katsoa riittävän kauas, kun korjauksia suunnitellaan ja niistä päätetään. Yhtiön osakkaat päättävät sitten itse suunnan mihin mennään ja korjausten laajuus voi siten vaihdella. Suunnitelmallisen kiinteistönpidon tavoitteena on, että osakkaille tulisi mahdollisimman vähän yllätyksiä. Yllätyksiltäkään ei aina voi välttyä. Korona on siirtänyt monta yhtiökokousta ja remonttia hiukan eteenpäin. Oikea aloitusaika kullekin remontille on viime kädessä osakkaiden päätöksistä kiinni.