Sähkökatkot ja hissit
27.11.2022
Sähkön riittävyys voi olla tulevana talvena vaakalaudalla. Astetta alemmas kampanja kehottaa meitä kaikkia energiansäästöön. Tästä huolimatta kylmänä ja tuulettomana ajanjaksona voi tulla eteen sähköpula. Jos sähköpula tulee yllättäen, niin kantaverkkoyhtiö määrää sähköverkonhaltijoita toteuttamaan sähkökatkoja. Tämä voi tapahtua 15 minuutin varoitusajalla eli asukkaita ei juuri ehditä informoida. Sähkökatko voidaan toteuttaa myös suunnitellusti, jos tilanne pystytään ennakoimaan.
Yllättäen ja pyytämättä tulleilla sähkökatkoilla on vaikutuksia taloyhtiöissä. Ne voivat kestää kaksikin tuntia kerrallaan. Hissin toiminta on mietityttänyt monia ja riski hissiin jäämisestä on mahdollinen. Suurin osa asuinrakennusten hisseistä pysähtyy sähkökatkon yhteydessä. Joissakin uusimissa hisseissä on akkuvirralla toimiva varatoiminto, jonka avulla hissi pääsee seuraavaan kerrokseen ja ovet aukeavat.
Taloyhtiöissä on hyvä varautua ja tiedottaa asukkaita katkojen mahdollisista vaikutuksista. Lisäksi taloyhtiön kannattaa tarkastaa hissin huoltosopimus sekä huolehtia, että hissin hälytyspuhelimen tekniikka on ajan tasalla ja luotettava. Viime kädessä on jokaisen omalla vastuulla arvioida hissiin jäämisen riskiä. Vaikka hissijumi osuisi omalle kohdalle, niin kannattaa pysyä rauhallisena. Hissikorit on yleensä varustettu hyvällä ilmanvaihdolla, joten happea riittää. Odota ammattilaisten apua, äläkä yritä itse poistua jumiin jääneestä hissistä, joka on jäänyt kerrosten väliin.
Sähkökatkoilla on toki muitakin vaikutuksia. Kotona on hyvä pitää ainakin taskulamppuja ja pattereilla varustettua radiota. Kiinteistötekniikasta kannattaa pitää huolta ja kodin tekniikkaa käyttää harkiten. Ainakin yhtä paljon jollei sitäkin enemmän on tarve lähimmäisen huolenpidolle. Olisiko tänään aikaa käydä juttelemassa naapurin kanssa ja kysellä mitä hänelle kuuluu?