Perusmaksuja

16.7.2018

Asumisen kustannuksista melkoinen osa päätetään kunnissa. Kiinteistöliiton keräämien vertailutietojen mukaan hieman yli puolet taloyhtiöiden kuluista on tavalla tai toisella kuntakohtaisesti päätettäviä maksuja.

Kuntalaki on edellyttänyt, että kilpailutilanteessa liikelaitos tulee muuttaa osakeyhtiöksi, osuuskunnaksi, yhdistykseksi tai säätiöksi. Turussa tämä on käytännössä tarkoittanut yhtiöittämistä monilla eri toimialoilla. Yhtiöitten toiminnassa on hyviä puolia. Vapaa ja toimiva kilpailu on lähes aina asiakkaan etu. Voit valita haluamasi palvelun ja valintaperusteet voivat liittyä esimerkiksi laatuun tai hintaan.

Ongelmallisia tilanteita syntyy monopoliasemasta ja taksaranteesta. Vallalla oleva trendi on ollut tehdä taksan muutoksia tai korotuksia ainoastaan perusmaksuihin. Tämä trendi läpi leikkaa ainakin kaukolämmön, sähkön, veden, ja jätehuollon kustannuksia.

En kyseenalaista korotustarpeita. Toimiva infrastruktuuri on asukkaiden etu. Se turvaa sen, että meillä on puhdasta vettä ja lämpimät kodit pakkassäällä. Perusmaksuihin liittyvien korotusten pulma on, että ne vähentävät asiakkaan motivaatiota kulutuksen seurantaan. Mitä suurempi osuus laskusta on kiinteää, niin miksi vaivautua muuttamaan käytöstään, saati investoida säästön hyväksi?

Vesilaitosyhdistys on sitä mieltä, että Suomen normaalioloissa veden käytön vähentämiseen ei ole tarvetta. Lisäksi yhdistys suosittelee, että taksarakenne perusmaksujen ja kulutuksen osalta olisi 50/50. Turussa perusmaksujen osuus on ollut runsas 10 %. Tämä taso on hyvä säilyttää. Kannustamme asukkaita vähentämään energian- ja veden kulusta, sekä jätteidensä määrää, kun sillä on jokin konkreettinen merkitys.

 Juuso Kallio

Juuso Kallio

Kirjoittaja toimii Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtajana. Vapaa-aikanaan Juuso remontoi kotiaan ja yrittää pitää vaimonsa tyytyväisenä.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.