Muistisairaudet näkyvät yhä useammin myös taloyhtiöissä
29.11.2024
Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hanke (2024–2025) pyrkii parantamaan ikääntyneiden asumisolosuhteita taloyhtiöissä. Hankkeen teemoja ovat turvallisuus, muistiystävällisyys, esteettömyys ja yhteisöllisyys.
Hankkeen aikana olen huomannut, että erityisesti kolme asiaa ovat avainasemassa ikääntyneiden asumisen kehittämisessä: asukkaiden kuuleminen, ennakoivat toimet sekä yhteistyö eri toimijoiden välillä. Näitä teemoja käsitellään esimerkiksi hankkeen syksyllä käynnistyvällä koulutuskiertueella, joka vierailee 20 paikkakunnalla.
Taloyhtiöiden tarpeet ikääntyneiden asumisessa
Keväällä 2024 hankkeen teettämässä kyselyssä kartoitettiin iäkkäiden asumista taloyhtiöissä. Yli puolet vastaajista on kohdannut taloyhtiössään haasteita asukkaiden heikentyneen toimintakyvyn vuoksi. Eniten palautetta saatiin epäkohdista liittyen turvallisuuteen ja esteettömyyteen, sekä halusta edistää yhteisöllisyyttä taloyhtiössä.
Kyselyyn vastanneiden joukosta valittiin 30 pilottitaloyhtiötä eri puolilta Suomea, joissa kokeillaan konkreettisia toimenpiteitä ikäystävällisyyden parantamiseksi. Ensimmäinen pilotti, joka keskittyi yhteisöllisyyden edistämiseen, toteutettiin toukokuussa Oulussa. Varsinais-Suomeen on tulossa kolme pilottia liittyen turvallisuuskulttuurin kehittämiseen, yhteisöllisyyteen ja tiedon lisäämiseen muistisairauksista. Pilottikokeilujen kokemuksista kerrotaan hankkeen verkkosivuilla.
Muistiystävällisyys taloyhtiöissä – syksyn teema
Muistisairaudet ovat nopeasti yleistyvä kansantauti, joka näkyy yhä useammin myös taloyhtiöissä. Suomessa on arviolta noin 150 000 muistisairasta henkilöä, joista suurin osa on yli 80-vuotiaita. Yli 90 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä asuu edelleen omissa kodeissaan, usein tavallisissa taloyhtiöissä.
Muistisairauden varhaisessa vaiheessa ihminen voi vielä vaikuttaa asumiseensa, esimerkiksi varmistamalla, että tarvittavia tukipalveluja on saatavilla sairauden edetessä. Omaisten kanssa voi tehdä selkeän toimintasuunnitelman, miten vaikka raha-asiat tai osallistuminen taloyhtiön päätöksentekoon hoidetaan tulevaisuudessa.
Joskus sairastunut ei kuitenkaan itse tunnista omia oireitaan, eikä siksi osaa hakeutua hoitoon. Jos muistisairaan käyttäytyminen herättää huolta naapureissa, kannattaa huoli-ilmoitus hyvinvointialueelle tehdä ajoissa ennen ongelmien kärjistymistä. Sairauden etenemistä voidaan hidastaa ajoissa aloitetulla hoidolla. Naapureiden ilmoitukset ja havainnot arjen sujumisesta voivat auttaa myös, jos hoitavilla tahoilla on käsitys, että asukas on vielä täysin toimintakykyinen.
Yhteistyö tukee muistisairaan asumista
Taloyhtiöissä kannattaa avoimesti keskustella muistisairaiden asukkaiden tilanteesta ja etsiä toimintatapoja, jotka edistävät turvallista asumista. Ohjeistusta ja tukea voi saada esimerkiksi Muistineuvo-tukipuhelimesta. Yhteisöllinen asenne ja naapureiden huolenpito voivat lisätä merkittävästi muistisairaan asukkaan turvallisuudentunnetta sekä ennaltaehkäistä vakavampia ongelmia.