Lounais-Suomen kiinteistökustannukset nousivat seutukaupungeissa
18.10.2024
Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna edelleen voimakkaasti, keskimäärin 4,4 prosenttia vuodesta 2023. Kustannusnousu kuitenkin rauhoittui useassa kunnassa. Raisiossa, Naantalissa Turussa ja Kaarinassa kustannukset laskivat, kun taas Uudessakaupungissa, Porissa, Liedossa, Loimaalla, Paraisilla ja Salossa ne nousivat. Raumalla kustannuksen pysyivät lähes ennallaan.
Kustannukset nousivat eniten Uudessakaupungissa 10 prosenttia, Liedossa 9,6 prosenttia, Porissa 8,0 ja Loimaalla 6,5 prosenttia. Maltillisempaa nousua oli Paraisilla 3,0 prosenttia, Salossa 2,8 prosenttia ja Raumalla 0,7 prosenttia. Raisiossa kustannukset laskivat 3,4 prosenttia, Naantalissa 2,0 sekä Kaarinassa 0,9 ja Turussa 0,2 prosenttia.
Lounais-Suomen vertailun kalleimmaksi kiinteistökustannus nousi Liedossa 3,67 euroa neliöltä. Toisena oli Parainen 3,50 euroa ja kolmantena Kaarina 3,43 euroa neliöltä. Turussa kiinteistökustannus oli 3,40 euroa neliöltä, Raisiossa 3,38 euroa neliöltä ja Naantalissa 3,33 euroa neliöltä. Uudessakaupungissa kustannus oli 3,31, Porissa 3,13 ja Loimaalla 3,11. Raumalla kiinteistökustannukset olivat alueen edullisimmat 2,81 euroa ja Salossa toiseksi edullisimmat 2,86 neliöltä. Indeksitalovertailun keskiarvo oli 3,38 euroa neliöltä.
Merkittävin tekijä alueellisiin kustannusnousuihin aiheutui kaukolämmöstä. Turun seudulla lämmön kustannus laski aavistuksen. Erityisesti pienemmissä puuta polttoaineena käyttävissä lämpölaitoksissa nähtiin kovia kustannusnousuja: Uudessakaupungissa + 21, Loimaalla +16, Liedossa +15. Porissakin lämmityskustannus nousi 12 prosenttia. Halvinta kaukolämpö oli Salossa ja Raumalla. Vaikka kaukolämmön kustannus on osassa alueen kunnissa edelleen keskiarvoa matalampi aiheuttaa kustannusheilunta taloyhtiöissä epävarmuutta. Lämpöyhtiöiden pitääkin vakuuttaa asiakkaansa siitä, miten hintakehitys pysyy vakaana ja mitä muuta kuin puun polttoa sisältyy tuleviin energian tuotantotapoihin.
Jätelain muutokset näkyvät. Useammassa kunnassa on otettu käyttöön astiapalvelu ainoana vaihtoehtona hankkia pyörälliset jäteastiat. Taloyhtiöiden kannattaa olla tarkkana ja huolehtia ettei astioista makseta ylimääräistä. Muutosten yhteydessä tyhjennysvälejä ja jäteastioiden täyttymistä on syytä seurata tarkkaan.
Raisiossa veden ja jäteveden kustannus laski 8,0 prosenttia. Raisiossa otettiin käyttöön erillinen hulevesimaksu, joka laski veden ja jäteveden hintaa. Loimaalla veden kustannus nousi 14 % ja Liedossa 11 % sekä Uudessakaupungissa 8,1 prosenttia. Muissa kunnissa veden kustannusmuutokset olivat pienempiä.
Rakennuksen kiinteistöveron verotusarvoihin tuli valtionvarainministeriön asetuksen perusteella lisäystä jokaiseen rakennukseen 2,1 prosenttia. Tontin kiinteistöveroprosentteihin tuli noin 40 prosentin alarajan korotus, mikä tarkoitti pakotettua korotusta lähes kaikkialla muualla paitsi Paraisilla. Valmistelun ollessa kesken on toivottavaa, että kunnat pidättäytyvät kiinteistöveron korotuksista. Taloyhtiöiden kustannusrasite on muutenkin ollut kovaa viimeisinä vuosina.