Etäosallistuminen on tullut jäädäkseen?
21.2.2021
Aluehallintoviraston tiukat kokoontumisrajoitukset ovat toistaiseksi voimassa 10.3.2021 asti. Vaikuttaa todennäköiseltä, että rajoitukset jatkuvat vielä tästäkin. Erilainen etäosallistuminen on ollut arkea ainakin opiskelijoille, monelle työssäkäyvälle ja jossain määrin myös sukulaissuhteille. Monet muodolliset asiat hoituvat etäyhteyksin helposti ja jopa sujuvammin. Ihmisen kohtaamisen merkitystä ei silti voi vähätellä.
Kevät on yhtiökokousten aikaa. Yhtiökokouksessa päätetään monen asukkaan merkittävimmän omaisuuden eli kodin asioista. Viime keväänä koronavirus iski Suomeen kesken yhtiökokouskauden, ja osa taloyhtiöistä siirsi yhtiökokouksensa myöhempään ajankohtaan. Tänä vuonna kokousten määräajan siirtoon lainsäätäjät ovat suhtautuneet nihkeästi. Jokaisen osakkeenomistajan olisi siis henkisesti valmistauduttava, että oma yhtiökokous voidaan olosuhteiden vuoksi joutua järjestämään erilaisin etäosallistumismahdollisuuksin.
Vuorovaikutus ihmisten välillä on teknisin apuvälinein erilaista kuin kokoussalissa käytävä keskustelu. Olen itse huomannut erilaisiin kokouksiin tai työryhmiin osallistuneena, että ihmiset käyttävät puheenvuoroja harvemmin tai harkitummin, kun kokoukseen osallistutaan etänä. Etäyhteyksin järjestettävä kokous vaatii kokouksen järjestäjältä hyvää valmistautumista. Kokouksen sujuvuuden kannalta osallistujan on hyvä tiedostaa, että mahdolliset äänestykset voi toteuttaa myös avoimina äänestyksinä.
Olemme Kiinteistöliitossa huomanneet, että yhtiökokousten osallistujamäärä saattoi jopa kasvaa, kun taloyhtiöt ottivat käyttöön etäosallistumismahdollisuuden. Aika näyttää jääkö tämä pysyväksi tavaksi. Jokainen taloyhtiö ratkaisee itse oman tapansa kokoontua kokoontumisrajoitusten jälkeisenä aikana.