Korjausrakentaminen kasvussa

8.11.2021

Kiinteistöliiton tuoreen korjausrakentamisbarometrin perusteella taloyhtiöiden korjausrakentaminen on kääntymässä uudelleen kasvuun. Yhtenä vauhdittajana hankkeissa ovat sähköautojen latauspisteiden rakentamiset, jotka ovat edelleen tuntuvasti yleistymässä taloyhtiöissä.

Länsi-Suomessa vastanneista 25 prosenttia arvioi taloyhtiönsä korjausrakentamisen kasvavan kuluvana vuonna, kun taas 30 prosenttia odottaa korjaamisen supistuvan yhtiössään viime vuoteen verrattuna. Vuodelle 2022 on 30 prosenttia vastaajista ennakoi korjausrakentamisen kasvavan.

Alueen taloyhtiöissä korjataan tänä vuonna yleisimmin julkisivuja, vesi- ja viemärijärjestelmiä, vesikattoa, sekä piharakenteita, mukaan lukien salaojat. Latauspisteiden rakentaminen nousee yleisimmäksi korjaushankkeeksi eli yksityisiä latauspisteitä tullee rakentumaan merkittävä määrä lähivuosina. Seuraavien viiden vuoden aikana 42 prosenttia vastaajista arvioi sähköauton latauspisteiden rakentamisen tulevan ajankohtaiseksi. Kaksi vuotta sitten vain 25 prosenttia vastaajista ennakoi latauspisteen rakentamisen ajankohtaiseksi.

Barometrin mukaan viemäreiden ns. perinteisen tavan putkiremontin mediaanikustannus PK-seudun ulkopuolella on noussut miltei 790 euroon huoneistoneliöltä. Pääkaupunkiseudulla kokonaiskustannukset olivat 920 euroa mediaaniltaan ja koko Suomessa 890 euroa. Keskimääräinen kustannus Pk-seudun ulkopuolella nousi kahden vuoden takaiseen verrattuna hurjasti, miltei 250 euroa.

Putkistojen sisäpuolisten korjausmenetelmien mediaanikustannus oli barometrissa Pk-seudun ulkopuolella 320 euroa. Pääkaupunkiseudulla sisäpuolisten korjausten kokonaiskustannukset ovat huomattavasti suuremmat kuin muualla Suomessa.  Pelkkien käyttövesiputkien uusimisen mediaanikustannus oli tällä kertaa 150 euroa huoneistoneliöltä, kun kaksi vuotta sitten lukema barometrissa oli 130 euroa.

Putkistokorjausten kokonaiskustannukset vaihtelevat suuresti sen mukaan, mitä kaikkea hankkeen yhteydessä remontoidaan. Mitä pienempiä huoneistoja sisältäviä taloja remontoidaan sitä kalliimmiksi remontit tulevat huoneistoneliötä kohden. Kustannusten nousuun on voinut vaikuttaa putkiremonttien laajeneminen käsittämään pelkkien putkistojen lisäksi myös muuta talotekniikkaa.

Korjauslainojen saatavuus on pysytellyt pitkältä samanlaisena kuin syksyllä 2020. Lähes puolet alueen vastaajista totesi rahoituksen saamisen pysyneen ennallaan, mutta 9 % mukaan saatavuus oli heikentynyt. Neljännes vastaajista ennakoi lainaehtojen heikentyvän lähiaikoina. Lainamarginaalin mediaani on hitusen noussut. Syksyllä 2021 vastanneiden tapausten mediaani oli 0,90 prosenttia. 80 prosentilla vastaajista marginaali on välillä 0,6–2,0 prosenttia.

Juuso Kallio

Juuso Kallio

Kirjoittaja toimii Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtajana. Vapaa-aikanaan Juuso haaveilee purjehtimisesta ja yrittää pitää vaimonsa tyytyväisenä.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.