Hinnat nousussa

24.1.2022

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli marraskuussa 3,7 prosenttia. Lokakuussa inflaatio oli 3,2 prosenttia. Inflaation nousun aiheutti muun muassa polttonesteiden hintojen nousu. Euroalueella hintojen nousu oli vielä nopeampaa, sillä kuluttajahinnat nousivat joulukuussa 5,0 prosenttia edellisvuodesta. Talousennusteissa oletetaan, että yleinen kustannuskehitys rauhoittuu vuoden 2022 kuluessa. Tähän on luottaminen.

Kaukolämmön hintakehitys vaihtelee suuresti kaupunkien välillä. Suurimmat korotuspaineet tulevat niihin energiayhtiöihin, jotka käyttävät öljyä, kivihiiltä, maakaasua tai turvetta. Varsinais-Suomen isompien kuntien osalta tarkastelu kuitenkin osoittaa, että kaukolämmön kustannukset eivät onneksi nouse ainakaan Turussa, Kaarinassa, Naantalissa, Raisiossa, Salossa, Uudessakaupungissa, Laitilassa, Loimaalla tai Paraisilla. Toisin sanoen fossiilisia polttoaineita ei alueellamme kaukolämmönlähteenä juuri käytetä. Paikallisilla energiaratkaisuilla on siis oikeasti merkitystä. Toki iso merkitys asumisen kustannuksiin on rakennuksen energiatehokkuudella ja lämmitysjärjestelmien oikealla käytöllä, sekä säädöillä.

Fossiilisilla polttoaineilla sähköä tuottavien energiayhtiöiden hintoihin on ilmoitettu korotuksia toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin. Lisäksi Jotkin sähköyhtiöt kuten Turku Energia ovat lopettamassa toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintakattoja. Tämän vaikutuksesta sähkön hinta voi nousta merkittävästi, ja asia on huomioitava myös taloyhtiöissä. Turku Energian tapauksessa hinnannousu voisi tapauskohtaisesti olla jopa 70 prosenttia. Ilmeisesti näitä hintakatollisia sopimuksia on kuitenkin ollut alle 80 kappaletta ja nämäkin lähinnä kuluttaja-asiakkailla. Joten kyseinen asia koske rajallista joukkoa.

Tarkkana on oltava joka tapauksessa. Kustannusnousut ja epävarmat ajat lisäävät taloyhtiöissä tarvetta suunnitella taloyhtiön toiminta mukaan lukien korjaushankkeet ja niiden rahoitus entistä huolellisemmin etukäteen. Osakkaan kannattaa osallistua kevään yhtiökokouksiin ja pitää siten huolta oman omaisuutensa hyvästä hoidosta.

Juuso Kallio

Juuso Kallio

Kirjoittaja toimii Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtajana. Vapaa-aikanaan Juuso haaveilee purjehtimisesta ja yrittää pitää vaimonsa tyytyväisenä.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.