ARA: Kaukolämpölaitteistojen uusimisen avustus haettavissa

ARA: Kaukolämpölaitteistojen uusimisen avustus haettavissa

Julkaistu: 18.11.2022

Kaukolämpölaitteistojen uusimiseen enintään 90-asteiseen kaukolämpöveteen sopivaksi voi nyt hakea avustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta.

Avustusta voi saada kaikkiin asuinrakennuksiin, eli sitä voivat hakea myös pientalojen ja vuokratalojen omistajat. Kiinteistön on sijaittava alueella, jossa laitteiston uusiminen edistää kaukolämpöverkon lämpötilan laskemista. Ainakin seuraavien alueen lämpöyhtiöiden kaukolämpöverkko täyttää vaatimukset, mutta sopivuus pitää tarkastaa oman alueen kaukolämpöyhtiöltä.

  • Turku Energian kaukolämpöverkko
  • Salon Kaukolämmön kaukolämpöverkko

Uuden ohjeistuksen mukaisesti kaukolämmön tulovesi tulee jatkossa mitoittaa 90 asteen lämpötilan mukaan, aiemman 115 asteen sijaan. - Muutoksella mahdollistetaan kaukolämmön hiilineutraalisuus tavoitteiden saavuttamista strategian mukaisesti. Kaukolämmössä olevien rakennusten lämmönjakokeskusten mitoituslämpötila lasketaan vaiheittain luonnollisen uusimisaikataulun yhteydessä, kertoo Turku Energia lämmön avainasiakaspäällikkö Susanna Tuominen.

Avustusta voi hakea laajasti kaikki asuinrakennuksen omistajat, kuten taloyhtiöt, yleishyödylliset yhteisöt (ARAyhteisöt), vuokrataloyhtiöt, säätiöt, kunnat ja seurakunnat. Avustusta ei voida myöntää esimerkiksi kaukolämpötoimittajalle tai palveluntarjoajalle. Pientalot voivat saada avustusta enintään 2500, rivitaloyhtiöt enintään 4000 ja kerrostaloyhtiöt 6000 euroa.

Edellytyksenä lämmönvaihtimen uusiminen

Avustus on tarkoitettu asuinrakennusten olemassa olevien kaukolämpölaitteistojen uusimiseen. Avustettavia ovat lämmönvaihtimet, joiden mitoituksen perusteena oleva kaukolämmön tuloveden lämpötila on enintään 90 celsiusastetta. Myös samassa yhteydessä lämmitysjärjestelmän tasapainotuksesta ja säädöstä syntyvät kustannukset ovat avustuskelpoisia. Pelkkään kaukolämpöjärjestelmän säätöön ja tasapainotukseen ei kuitenkaan myönnetä avustusta, vaan avustus edellyttää aina lämmönvaihtimen uusimista.

Lisätietoja ARA:n sivuilta.

Lisätietoja: neuvontainsinööri Matts Almgrén 02 277 5153 tai matts.almgren@kiinteistoliitto.fi

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.