Osakas – osallistu yhtiökokoukseen!

28.3.2022

Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin ja osakkaan tärkein vaikutuskanava. Kokouksessa voit vaikuttaa asumiskustannuksiisi ja saat tietoa ja perusteluja siitä, miten omaisuuttasi hoidetaan. Samalla selviää, miksi ja milloin mahdollisia remontteja tehdään.

Yhtiökokouksessa tapaat taloyhtiön isännöitsijän ja opit tuntemaan naapurisi. Tuttujen kanssa on helpompi luoda asuinympäristöstäsi toimiva ja viihtyisä. Yhtiökokouksessa valitaan taloyhtiön hallitus ja osallistumalla kokoukseen varmistat, että sopivimmat henkilöt hoitavat omaisuuttasi.

Yhtiökokouksessa päätetään taloyhtiön merkittävistä remonteista ja hankinnoista sekä yhtiövastikkeen suuruudesta. Kokouksessa vahvistetaan edellisen vuoden tilinpäätös ja talousarvio tulevalle vuodelle sekä valitaan hallitus. Yhtiökokouksessa voidaan päättää muistakin asioista. Kokouksessa päätetään kuitenkin vain niistä asioista, jotka on kirjattu esityslistalle. Muista asioista voidaan kyllä keskustella, mutta niistä ei voida päättää.

Osakkaalla on oikeus saada asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Asian pitää olla sellainen, että siitä päättäminen kuuluu yhtiökokouksen toimivaltaan. Lisäksi osakkaan tulee olla liikkeellä hyvissä ajoin, sillä vaatimus on toimitettava hallituksella niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää yhtiökokouskutsuun.

Yhtiökokouksen koolle kutsumisesta vastaa hallitus. Vaikka koronarajoitukset eivät estä taloyhtiöitä järjestämästä yhtiökokouksia perinteisellä tavalla, etäyhteyden tarjoaminen vaihtoehdoksi fyysiselle osallistumiselle on edelleen järkevää. Etäyhteydellä osallistuminen näyttää jo nyt lisänneen osakkaiden aktiivisuutta. Tarjoamalla etäyhteys yhtenä osallistumistapana tarjoaa taloyhtiö osallistumismahdollisuuden useammalle osakkaalle.

Juuso Kallio

Juuso Kallio

Kirjoittaja toimii Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtajana. Vapaa-aikanaan Juuso haaveilee purjehtimisesta ja yrittää pitää vaimonsa tyytyväisenä.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.